016 De kolde ligninger

Robotter På Loftet
Robotter På Loftet
016 De kolde ligninger
Loading
/

Tom Godwin: “De kolde ligninger”.
Universet er barskt.
En pige!

John W. Campbell.
Astrounding.
Peter Adolphsen: Rynkekneppesygen.
Andy Weir: The Martian.
Døden tager de unge – Historien om den spanske sygehttps://www.dr.dk/drtv/program/doeden-tager-de-unge-_-historien-om-den-spanske-syge_83015 .
“The Cold Legacies” – https://www.lightspeedmagazine.com/nonfiction/the-cold-legacies/ .
“Astounding Stories #13: “The Cold Equations”” – https://nevalalee.wordpress.com/2016/07/06/astounding-stories-13-the-cold-equations/amp/ .
http://www.isfdb.org/cgi-bin/se.cgi?arg=Equations&type=Fiction+Titles .

Twitter: @RobotterPLoftet .
Mail: RobotterPaaLoftet snabela gmail com .
Web: RobotterPaaLoftet.sciencefiction.dk .
Musik: A-Blues, Beat Rock Track (8/12) (https://youtu.be/wjyWBx38gpo).
Teknik: Audacity, Voloco.

2 Kommentarer on “016 De kolde ligninger

 1. Hej robotterne, og dem der bor nedenunder

  “Touchstone” = “Prøvesten”. Der er ikke tale om en retning i landskabet (så ville det muligvis have været “Milestone”), men derimod om en slags skiffersten, på hvilken man – ved at ridse i den med et stykke metal – kan afgøre hvor meget guld, der er i det pågældende stykke metal (legering). Hvorfor Prøvestenen i København er opkaldt efter dette “instrument” – fisk! En “keystone” er sådan en kileformet fætter, der sidder i toppen af en hvælving. En “cornerstone” er en grundsten, situeret i en position, der herefter bestemmer væggenes retning og position, i den fremtidige bygning. Så “close – but no cigar” 🙂

  Mht. teleportation (i den tekniske forstand), så er der stor variation i, hvordan diverse SF-forfattere tackler det indlejrede filosofiske problem. Niven adresserer det overhovedet ikke, og i hans univers bliver der brugt transfer-booths som var det syvmilestøvler (transfer-boots?). Hos Egan – i Schild’s Ladder – skal informationen om kopien hentes i noget personligheds-uploadet software. “Rogue Moon” – Algis Budrys – ender faktisk med en situation, der godt kunne ligne “The Cold Equations”, idet kopien på Månen ikke under nogen omstændigheder kan vende tilbage til Jorden. I Andersons “The Enemy Stars” gøres det helt klart, at “det oprindelige objekt destrueres” og det er kun signalet der når frem til destinationen, hvor en kopi af objektet så gendannes fra “stofbanken”.
  Niels E. Nielsens “Skyggen Fra Sirius” bikser lidt med et lignende, men ikke identisk, problem (der så heller ikke bliver italesat), nemlig at “Sothis'” besætning bliver “gendannet”, for “mentamaten” Kronos husker, hvordan de så ud (forklaringen på Jakovs død er i den sammenhæng helt non sequitur, men det er anden snak). Anywayses, så skal jeg ihvertfald IKKE ind i nogen matter-transmitter eller teleporter. For uanset at det kan argumenteres, at så længe kopien er identisk med den original verden husker, så er der ingen forskel. Bortset fra at for ogginalen hér er der masser af forskel. “Den” ville jo nemlig være død og borte – og indgået i “stofbanken” (kremering futurum perfektum).

  Og sådan er der så meget. Tak for en alletiders og væsentlig gennemgang af de frosne regnestykker – hilsen Henning (jeg gider ikke undskylde for længden af skrivet – det er ikke alt man kan svare på med otte ord til rådighed)

  1. Tak for diverse sten. Når nu vi ikke gad slå det op selv.

   Rogue Moon er en interessant en. Et godt stykke inde i horror. Den må i øvrigt også være beslægtet med Picnic i vejkanten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *