047 Håndbog for vakse galakse-blaffere (9-15)

Robotter På Loftet
Robotter På Loftet
047 Håndbog for vakse galakse-blaffere (9-15)
Loading
/

Douglas Adams: Håndbog for vakse galakse-blaffere, kapitel 9-15.
Wow rumrejse! Rejse hurtigere end lyset, FTL.
Matematik! Forskere.
Kunstig intelligens. Kedsomhed. Kunstig glæde.
Økonomi.
Bygge planeter.

2001.
ChatGPT.
Vilde universer. https://vildeuniverser.dk/ .
Arthur C. Clarke: “Skildvagten”.
Red Dwarf, Langt ude.
Daily Motion. https://dailymotion.com/ .
John Scalzi: Redshirts.

43.20 : Svinkeærinde.
58.45 : Spoiler alert.

RETTELSER: Indtil nu ikke nogen.

Twitter: @RobotterPLoftet .
Mail: RobotterPaaLoftet snabela gmail com .
Web: RobotterPaaLoftet.sciencefiction.dk .
Musik: Electronic Senses, “Lost Data” (https://www.free-stock-music.com/electronic-senses-lost-data.html).
Teknik: Audacity.

2 Kommentarer on “047 Håndbog for vakse galakse-blaffere (9-15)

 1. Hej robotter og værter

  Er det ikke Brian Aldiss, der sammen med Harry Harrison i “Galactic Empires” – eller er det kun Aldiss og Wingrove i “Trillion Year Spree” – der ligesom Niels Dalgaard konstaterer, at synet på interstellare Imperier ikke blot er antropocentriske, men sandelig også funderet i en uhyre “vestlig” (Europa – USA) tankegang?

  Heldigvis findes der jo andre udgaver (for better or worse), som f.eks Le Guins “Økumenen” og Bankses “Kulturen”. Strugatskis “Noon” kunne også være et påhit af værdi, og så skal man altså ikke underkende Herberts “Consentiency”, til trods for al den kritik, den mand iøvrigt (og berettiget) bør udsættes for.
  Men uanset min beredvillighed til at afføre mig vantroens seler, så kan jeg ikke på nogen måde forestille mig et interstellart samfund, hvis sammenhængskraft beror på hverken et feudalt eller kapitalistisk økonomisk kompleks, selvom jeg udmærket er klar over at Fukuyamas Juggernaut huserer i kulissen.

  Nåmmen! I forlængelse af kommentar til sidste afsnit, samt nærværende afsnit, vil jeg atter påstå, at det dér planetbygger-afsnit vækker mindelser om Sheckleys “Dimensions of miracle”/”Billigplaneten”. Og hertil kommer, at den novelle Niels Dalgaard associerer til OGSÅ er af Sheckley. Den hedder “The impacted man”, på dansk “Indskudt mand” (ikke helt det samme!) i Vendelkærs “Uberørt af menneskehånd”. Og det er sådan lidt tøhø-agtigt, at entreprenøren hedder Carionomen ( cario nomen = kære navn) og bygherren hedder Miglese ( mi glese = jeg er englænder), fordi det ligner sådan noget kontaktannonce/tinder-halløj.

  Og som tilforn: – tak for en hyggelig times tid med masser af inspirerende (og associerende) outputs. Og lyden er også blevet bedre 🙂

  bedste hilsner Henning

  1. Åh ja. Heldigvis er synet på det galaktiske imperium ikke udelt vestligt/jordisk.
   Tak for info om novellen. Du har en god husker.
   Lydkvinden takker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *