045 Jul på Ganymedes

Robotter På Loftet
Robotter På Loftet
045 Jul på Ganymedes
Loading
/

Isaac Asimov: “Jul på Ganymedes”.
Rumvæsener. Kultursammenstød.
Firma, udvinde råstoffer. Billig arbejdskraft. Koloni.
Uværdigt. Kaos. Sjovt.

Harry Harrison: “Ashkelons gader”.
Polar-Ekspressen.

RETTELSER: Indtil nu ikke nogen.

Twitter: @RobotterPLoftet .
Mail: RobotterPaaLoftet snabela gmail com .
Web: RobotterPaaLoftet.sciencefiction.dk .
Musik: A-Blues, Beat Rock Track (8/12) (https://youtu.be/wjyWBx38gpo).
Teknik: Audacity, Voloco.

2 Kommentarer on “045 Jul på Ganymedes

 1. Hej RobotterPaaLoftet (formodentlig ved siden af nissen, der spiser julegrød)

  Rigtig god idé, at hive “Jul på Ganymedes” frem, med samt nogle overvejelser, som den fortjener. Men overordnet husker jeg den novelle – ligesom I – som rigtigrigtig morsom, da jeg læste den første gang …. – og det har jo så nok været dér i 1975agtigt. Men jeg tror, jeg betragtede den som ironisk (for også rummændene opfører sig tåbeligt).
  Dette hænger sammen med noget af det, som Niels er inde på. For på daværende tidspunkt (midt-halvfjerdserne) læste jeg også Edgar Wallaces “Sanders of the river”, som jeg betragtede som en parodi – indtil det (mange år senere) gik op for mig, at det var de historier aldeles ikke tænkt som; det skulle skam tages ganske bogstaveligt, at kunne en ung “negerkonge” ikke indrette sig, ja så måtte han naturligvis få en bogstavelig endefuld af Sanders, så han ku’ lære det!
  Så(men?) selvom de dér “ossier” beskrives som primitive, naive og godtroende, så er det jo sådan set dem, der “tager stikket hjem” og udstiller jordboerne som dem der “ikke har taget misteltenen i ed” (id est: – viden om længden af det ganymediske år).

  Metan-is er en ret ustabil størrelse, man ikke skal pille for meget ved, medmindre det sker under højt tryk. Ellers kan man godt forvente sig noget af en stikflamme 🙂 Så slædekørsel på metan-is …. – det lyder ikke som noget anbefalelsesværdigt.
  Planten “Katost”: – altså det er er lissom med “Træ-kvinden”! Trykket skal lægges et andet sted: “ka-tost” er navnet på det stykke botanik, ikk’ da!
  Ikke desto mindre kan det gå ganske galt i navngivningen af flora og fauna. Mit yndlings eksempel er “basilosaurus”, der ifølge navnet altså skulle være en “basilisk øgle”. Men det er det ikke; det er en fortidshval, og således hverken en øgle eller klækket af et haneæg, men et pattedyr.

  Og med disse ord: – tak for en fuldfed gennemgang af “Jul på Ganymedes” og i ønsket om en god jul og et godt nytår til jer,
  Hilsen Henning

  1. Ja, der løber også en banjomus rundt her et sted.

   Tak for opklaringen om alternativ is.

   Dekonstruktion af vittighed. 👍🏻

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *